Friday, November 14, 2014

Pindang Kacang

Hari nie masuk dapur bersama Bonda tercinta. Belek2 peti ais jumpa hati dan pedal ayam...Bonda tanya ada santan? Jeng...jeng...
Angah....pegi kedai jap beli santan dengan kacang panjang, anak bujang ku kena kerahan tenaga. Lepas tu aku ke belakang rumah gali lengkuas pula sama serai...bermulalah sesi menurun ilmu masakan anak Negeri Sembilan....
 
Inilah hasilnya...jemput makan
 
Bangga pula jadi Anak Negeri Sembilan nie dari Suku Batu Hampar. Nanti nak korek lagi resepi masakan lama yang ada pada Bonda. Tungguuuuu......
 
Kita kongsi bersama resepi Bonda nie yer...
 
300g hati + pedal ayam
300g kacang panjang
1 biji kelapa diperah santannya
2 batang serai
1 in lengkuas
1 in halia
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
10 biji cili api
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
Minyak utk menumis
 
Cara masak:
 
1. Tumbuk semua bahan diatas kecuali serai sehingga lumat.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk td sehingga naik bau masukkan serai yg telah dititik.
3. masukkan hati + pedal ayam masak sehingga kering air.
4. Masukkan santan dan asam gelugur masak hingga naik minyak
5. Masukkan kacang panjang dan garam secukup rasa.
6. Masak hingga naik minyak dan kering sedikit
Selamat mencuba resepi Bonda nie..sedappppp.....


No comments:

Post a Comment