Monday, November 24, 2014

Kuih Kaswi

Hari nie nak cuba sesuatu yang agak ala-ala tradisional sikit. Belek punya belek jumpa satu kuih nie yg dulu Bonda selalu buat utk minum petang atau kekadang buat bekalan ke sekolah.
 
Alahai terkenal pulak nostalgia zaman sekolah dulu....Hari nie nak kongsi resepi kuih nostalgia zaman sekolah...

Aduhaiiii..... terubat rindu nak mkn kuih nostalgia nie.
  
 
BAHAN A :-        
  • 350 g gula melaka (mat guna 300 g)
  • 240 g gula pasir
  • 450 ml air
  • 2 helai daun pandan, disiat dan simpul
BAHAN B :-
  • 190 g tepung gandum*
  • 120 g tepung ubi*
  • 60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
  • 900 ml air
  • 2 camca besar air abu (alkaline water)
  • 3/4 camca besar air kapur
  • 1 camca besar pewarna coklat
BAHAN C :-
  • 1 cawan kelapa parut putih
  • Secubit garam

 
Cara-cara
  1. Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.
  2. Satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.
  3. Satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.

No comments:

Post a Comment