Tuesday, November 25, 2014

Padprik Campur Ala Thai

Hari ini entah mengapa selera macam orang mengidam lak nak makan benda yang pelik-pelik. Sebenarnya ini adalah salah satu makanan kesukaan kalau makan diluar. Menu ini pasti yang menjadi pilihan hati. ditambah dengan side dish yaitu sambal belacan dan timun....
 
Hidangan nie kalau dihidangkan bersama nasi putih panas memang membuka selera. Tapi hari ini ada hidangan sampingan yang mengiringi hidangan padprik campur ala thai ku ini.
 
Tu dia...penuh satu meja macam nak jamu satu kampung tapi nak makan cuma tiga beranak jer.
Jemput makan semua. Bismillah....
 
 
Disini dikongsi bersama resepi utk dicuba.
 
Bahan 1:
300g isi ayam
300g sotong
1/2 batang lobak merah
100 kobis bunga (ditukar dengan kobis panjang)
1 biji capsicum hijau (diganti dengan kacang panjang)
1 labu bawang besar Holland (saya pakai bawang besar)
1 biji tomato
 
Bahan 2:
2 sudu makan kicap pekat
5 sudu makan sos tomato
5 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tiram
2 helai daun limau purut
1 batang serai diketuk
3 biji limau kasturi
5 biji cili api diketuk (tambah kalau nak lagi pedas)
1 biji cili merah
1/2 cawan air
Minyak masak utk menumis
 
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang besar, cili api dan serai sehingga Wangi.
2. Masukkan isi ayam dan sotong kacau sehingga rata.
3. Masukkan lobak merah, kacang panjang, kobis panjang, cili merah, kicap pekat, sos tomato,sos cili dan sos tiram, biarkan mendidih.
4. Masukkan daun limau purut dan kacau. Masukkan air, perahan limau dan tutup api.
 
Hidangkan dengan nasi putih atau bihoon yang telah dicelur. Selamat mencuba....
 
nota : Resepi diambil dari buku 1 Hari 1 resepi daripada Chef Hanieliza tapi telah diolah mengikut selera saya.
 


No comments:

Post a Comment