Hari nie nak cuba sesuaty yang baru lak. Selalu makan pudding caramel nie kat hotel jer kalau ada function. Kali nie bbuat sendiri dan makan kat rumah pulak...Terima kasih kepada Puan Azlita Aziz kerana kongsi resepi.
Resepi yang mudah.
Karamel 70g gula
2 sudu kecil air
2 sudu besar air suam
Puding
180g cream cheese
70g gula pasir
1 biji telur kuning
3 biji telur
450g susu segar
1 sudu besar jus lemon
2 sudu kecil air
2 sudu besar air suam
Puding
180g cream cheese
70g gula pasir
1 biji telur kuning
3 biji telur
450g susu segar
1 sudu besar jus lemon
Sediakan karamel
Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang.
Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam.
Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai.
Pukul cream cheese dgn gula sehingga sebati.
Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga sebati. ( Tak perlu kembang)
Panaskan susu sehingga hampir mendidih.
Panaskan susu sehingga hampir mendidih.
Kemudian tuang ke dalam kedalam adunan telur tadi. Kacau sekata.
Tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air.
Tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air.
Bakar dengan suhu 160 celcius selama 40-45 minit.
Sejukkan sebelum dihidang.
Sejukkan sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment