Saturday, October 25, 2014

Kueh Cara Manis

Hari ini mencuba resepi yang di copy dari blog Mat Gebu. Ini adalah makanan kegemaran aku yang sering disediakan oleh bonda masa aku kecil2 dulu.

Kueh Cara Manis
 
 
Ini yang tinggal...
 
Alhamdulillah hasilnya sungguh tidak disangka anak2 suka dan tak sempat sampai ke meja utama. Percubaan pertama yang sungguh mengagumkan.
Terima kasih semua yang telah menghabiskan masakan ku hari ini... Tak sempat untuk dihias bagi blog pic.
Bagi yg berminat untuk mencuba inilah resepinya, selamat mencuba:
 
 
BAHAN-BAHANNYA :-
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh)
2 biji telur
3 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan
 
 CARA MEMBUATNYA :
1.Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
2.Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
 3.Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
4.Berhati2 keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru. Hidangkan untuk minum petang....

No comments:

Post a Comment